Lake Toba was formed by the eruption not the golden fish

HORAS!! ( what locals say when greeting in Medan)

My family and I went to Medan last week. It was four day trip and it’s the first time we went there. We took morning flight and arrived at Kualanamu Airport around 8.30 a.m.

IMG_1300.JPG
7.54 a.m view

We had lunch and rest for a while. Then we continued our journey to Prapat and it took about 4 hours to go there. It is two-way path and has sharp turns in this mountain area . From the top, we could see beautiful scenery of Lake Toba. Lake Toba is a very famous lake in Indonesia that was formed by the eruption of Mount Sinabung. This is a folktale about this lake, It’s about a farmer fell in love with golden fish that transformed into beautiful woman. He made a promise not to tell their son about this woman’s secret but he failed to keep that promised. This golden fish woman became angry and lots of water came out from the paddy fields and became Lake Toba. Until I was told about the history of Lake Toba, I still believed on that folktale and I felt a little bit stupid to believe that. I have a good imagination till now, so when people say it impossible, I will say ” Sure it can, why not?”

data=RfCSdfNZ0LFPrHSm0ublXdzhdrDFhtmHhN1u-gM,q7t6m_c8fR20cEJccwWCsr8Q7DgpD701xeWIuTtbDlIRS-7tPpKbphZ5jf2G42pKxDfndqm3F0AWnU2D4xEb

So, let me tell you about how this lake was formed. It was about 75.000 years ago, when the Toba supervolcano  was surrounded by land. Toba volcano erupted violently and made land around volcano catapulted. The height of the eruption reached 50 km and make the temperature decreased 3 up to 5 degree celcius. Some sources said that the eruption damaged continents in the world. After the eruption, there was no weather, day and night was just same. The horrible fact is that this eruption killed more than half of the earth populations. It was a nightmare and I can’t imagine lots of people died in this lake. By the way, I wonder how many population in this earth when it was 75.000 years ago? Do you have any idea ?

Beside the horrible fact about this lake, there is the unique fact. The eruption formed a large lake but there is an island remained in the middle of this lake, Samosir Island. The Samosir Island survived in the middle of the land that catapulted and formed a lake. The fact is that water in this lake is collected from 75.000 years ago. Wow can you imagine that?!

I must say that this lake was absolutely beautiful. Especially when you look from the top, wow it was breathtaking and you must see it yourself. Locals said that many foreign tourists decided to live here after they saw how beautiful it is. And they said that President Jokowi (President of Indonesia) said that this was the largest and the most beautiful lake in Indonesia. I fell in love at the first sight with this lake. Local government cultivated various fishes in the other side of the lake.

IMG_1544.JPG
Morning view of Lake Toba (view from boat)

 

IMG_1683
Lake Toba view from Piso Piso Hill
IMG_1676
Waterfall from Piso Piso Hill

If you don’t have any plan for your next holiday, visiting Lake Toba can be a choice. You won’t be disappointed. If you want to look for the best scenery, you can go to Piso Piso Hill you can see Lake Toba and waterfall on the other side from the top. You can also enjoy the view from close by taking boat to Samosir Island. Talking about Samosir Island, my next article will tell about the unique kings’ tomb in Samosir Island, The heritage culture, Sigale-gale, etc. I’m going to write super fast and publish the article soon.

ANAK TI GOKIL! (part 1)

Banyak orang yang kaget setelah mendengar bahwa saya memilih jurusan Teknik Informatika di Institut Bisnis & Informatika Kwik Kian Gie. Orang-orang pasti bilang “Hah ga salah kamu ambil jurusan itu? Emang kamu suka belajar Komputer? “  Well, saya memang sedikit gila saat papa saya menawarkan jurusan ini dan anehnya saat itu saya setuju saja. Kalau memang mesin waktu itu ada, mungkin saya udah pake.

Singkat cerita saya masuk ke jurusan TI. Kebetulan jurusan ini masih kurang peminatnya di kampus dibanding jurusan akuntansi dan menejemen. Sebelum masuk, jujur aja saya udah dapet gambaran anak-anak jurusan TI dari temen saya yang kuliah di kampus lain. Saya membayangkan ruangan yang penuh dengan komputer dengan orang-orang berkaca-mata tebal duduk dengan muka yang datar dan gaya yang culun, OH GOD PLEASE SAVE ME!!!

Oke balik lagi ke hari pertama masuk kelas. Saya langsung menghapus semua kesan tentang anak-anak jurusan TI. Kenapa?? Karena kesan culunnya gaada , ya walaupun emang sebagian besar anak TI pakai kacamata. Begitu mulai semester 1, saya mulai kesulitan dan bisa dibilang saya mahasiswa yang paling ga ngerti dosen ngomong apa di kelas. Tapi siapa sangka bahwa teman-teman sekelas saya tidak segan-segan mengajarkan saya sampai ngerti. Saya harus akui bahwa teman-teman saya sangat memiliki talenta di bidang pemograman dan memiliki pengetahuan yang luas.

Nah kesimpulannya adalah anak-anak TI di kampus saya itu gokil dan gaada culun-culun nya. Dan mereka pun sering bertindak tanpa berpikir malu. Coba kalian bayangkan Siapa sih yang berani ngikutin gaya rambut dosen yang belah tengah, siapa yang dengan polos tidur di hadapan dosen saat menerangkan, siapa yang berani ngelakuin harlem shake di depan ruang rektor !? Emang ANAK TI GOKIL!

Tapi jangan mikir kalo kami kerjaan nya bikin ulah terus yaa. Karena motto kami : CODE HARD, PLAY HARD.

Nah temen-temen, ditunggu ya ANAK TI GOKIL! (part 2) yang bakal ceritain hal-hal gokil yang terjadi di kampus dan keseruan apa aja yang udah kita alami.